top of page

Nové družstevní bydlení je in a cool

Aktualizováno: 3. 9. 2018



Chcete-li si dnes koupit nový byt, tak máte reálně jen dvě možnosti – první je koupě bytu do osobního vlastnictví a tou druhou je varianta moderního družstevního bydlení. To těží ze své přitažlivosti pro každého a dnes je pro mnohé daleko jednoduší si nový byt pořídit v družstevním než v osobním vlastnictví. A to i v situaci, kdy v ceně a ani kvalitě moderního bytu není rozdíl.


Na trhu bytů do osobního vlastnictví dosáhly úrokové sazby svého minima a naopak začínají opět stoupat. I poskytování hypoték se nově zpřísnilo a např. ČNB má v plánu usilovat o změnu zákonů tak, aby mohl být stanoven maximální poměr výše úvěru a hodnoty jeho zajištění. Je jasné, že tato situace do budoucna ovlivní řadu rodin, které plánovali zakoupení nového moderního rodinného bydlení ve formě osobního vlastnictví nemovitosti. A to často s využitím maximální výše úvěru u jejich nové nemovitosti. Díky omezení 100 % hypoték a později od dubna příštího roku i 95 % hypoték (maximální výše hypotéky tedy bude 90 % LVT) se tak pro některé vzdálí sen o novém bydlení. A aby toho nebylo málo, tak navíc hypotéky nad 80 procent ceny nemovitosti budou moci tvořit jen 15 procent z celkového objemu nových hypoték, které budou bankovní ústavy moci poskytnout. Všechna tato omezení směřují k tomu, že lidé, kteří si budou chtít koupit nemovitost ve formě osobního vlastnictví, budou potřebovat další finanční zdroje ke splnění svého snu o novém bydlení. A ne každý má tyto peníze k dispozici.


Ale to nemusí znamenat konec snění o novém bydlení, protože je zde varianta pořízení si nového bydlení prostřednictvím moderního družstevního bydlení. Tedy formy bydlení, které zažívá (dnešním moderním slovníkem řešeno) obrovský boom na českém trhu.


Obrovskou výhodou družstevního bydlení, v porovnání s osobním vlastnictvím bytové jednotky, je ta skutečnost, že majitel družstevního bytu nemusí bance prokazovat svou bonitu. Nepodává žádné daňové přiznání, nepředkládá žádné potvrzení o svých příjmech a hlavně nemusí se strachovat o to, jestli mu banka nebo jiný finanční ústav schválí hypotéku. I proto si může svůj nový, krásný a hlavně moderní byt pořídit v jakémkoliv věku. A navíc, což je obrovskou výhodou oproti bytům v osobním vlastnictví, mohou majitelé nových družstevních bytů skládat daleko významně menší vlastní peníze z celkové částky pro pořízení nového bydlení než často musí zájemci o byt v osobním vlastnictví. Navíc tato částka nebo podstatná část muže být financována formou úvěru ze stavebního spoření. A to už je obrovský benefit, na který slyší stále více a více klientů. A zbývající část pak majitel družstevního bytu zaplatí formou nájmu. Tedy ve formě pravidelných měsíčních splátek, stejně tak, jak je tomu u bytů do osobního vlastnictví, kde každý měsíc platíte bance za hypotéku.


Když to tedy sečteme, u družstevního bydlení platíte často stejné měsíční platby jako u bytu osobního vlastnictví a pro pořízení bytu vám může stačit třeba i úvěr ze stavebního spoření a nikdo nezjišťuje vaši bonitu klienta u bankovních ústavů.

A když už jsme u těch výhod družstevního bydlení, tak zde je přehled dalších výhod v bodech:


  • v okamžiku, kdy plně uhradíte svůj družstevní podíl (tedy zbytek peněz za váš byt, který splácíte v pravidelných měsíčních platbách) a to řádně nebo dokonce předčasně, tak máte možnost si svůj družstevní byt převést do osobního vlastnictví.

  • Jste navíc (po celou dobu splácení bytu nebo i po jeho splacení) podílníky družstva (které společně vlastní daný bytový dům) dle míry splacení vašeho podílu. A o tento podíl vás nikdo nepřipraví

  • Svůj podíl ve družstvu můžete například kdykoli prodat, darovat či odkázat. A to je to stejné, jako s jinou formou vlastnictví, ale zároveň je to jednodušší než např. u bytů do osobního vlastnictví. A starší lidé mohou bezproblémově převést družstevní podíl na své děti nebo vnoučata, což je u vlastnického bydlení záležitost poměrně složitá a nákladná.

  • Při převodu bytu v družstevním vlastnictví neplatíte daň z převodu nemovitosti. Díky tomu můžete ušetřit nemalé finanční prostředky.

  • Co se týče samotného prodeje, díky tomu, že byt není zatížen hypotékou ani jinou formou závazku, je možné prodej družstevního bytu vyřídit velmi rychle a převod může být uskutečněn v podstatě okamžitě.

  • A ušetřit další finance s družstevním bydlením můžete např. ušetřit i na platbách za úklid, elektřinu, fond oprav, správcovství atd., protože v případě družstva, které má více členů, lze získat lepší ceny.

To vše jsou benefity, které osloví každý rok více a více zájemců o nový byt. Česká společnost FINEP na pražském trhu prodala už více jak 500 nových, moderních družstevních bytů všech kategorií od 1+kk až po rodinné 4+kk. Zájem o družstevní byty je natolik velký, že je FINEP prodává již na třech svých rezidenčních lokalitách v Praze. Na Proseku v projektu Prosek Park, v Britské čtvrti na Západním městě v Praze Stodůlkách a nově i na Malém háji v Praze Štěrboholech.


Více se o družstevním bydlení dozvíte na www.druzstevnibydleni.cz nebo i na dalším webovým portále, který se zaměřuje na informace a nabídky družstevního bydlení na www.coopdevelopment.cz.


Zdroj: časopis Infopanel, SBD Praha

Autor: David Jirušek, tiskový mluvčí FINEP

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page