top of page

Bývalá textilka v Liberci se mění ve stovky bytů

Bytový projekt Zahrada Gallas v Liberci zahájí svoji druhou etapu, tentokrát bude v nabídce sedmdesát sedm družstevních bytů ve dvou domech. Byty budou k dispozici během října.


LIBEREC Už v říjnu se na liberecký trh s nemovitostmi dostane sedmdesát sedm nových družstevních bytů. Zahájí se tím tak druhá etapa libereckého bytového projektu Zahrada Gallas.


Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha. Na místě bývalé textilní továrny v liberecké čtvrti Františkov plánují postavit přes tři sta bytů v sedmi domech. Práce na projektu začaly loni v říjnu, devadesát čtyři bytů první etapy by mělo být k nastěhování v příštím roce, další byty o rok později. Už ve čtvrtek pátého října si budou mít možnost zájemci prohlédnout zařízený vzorový byt v první etapě, která je zhruba z poloviny obsazená. Další prohlídky jsou v plánu ve čtvrtky 2. a 30. listopadu.


"Pro všechny, kteří do konce roku podepíší smlouvu na družstevní byt, garantujeme na první tři roky zvýhodněnou úrokovou sazbu necelých čtyři celých devět procenta ročně," doplnila Anna Ježková za Coop Development.


Prodej bytů Zahrady Gallas začal loni v červnu. Zájemcům stačí složit dvacet procent ceny bytu a jednorázový členský příspěvek padesát tisíc korun. Ceny začínají od necelých dvou milionů a devíti set třiceti tisíc korun za 1+kk o rozloze třicet osm metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu šest set třicet šest tisíc korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu čtyřicet let. Uzavřená smlouva s družstvem garantuje, že se po dobu výstavby cena bytu nezvýší.


"Nabídka nových bytů v blízkosti centra Liberce je velmi malá. Družstevní bydlení stále patří mezi výhodnější formu vlastnictví, kdy stačí složit dvacet procent z ceny bytu a úvěr si bere celé družstvo," řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever. V době, kdy se výrazně zvýšily úrokové sazby a mnoho zájemců na hypotéku nedosáhne, je podle něj právě družstevní výstavba cestou k vlastnímu bytu. Rezidenční komplex se staví na místě bývalé textilní továrny a developeři počítají s obnovou celého místa.


Podobu domů navrhlo prestižní anglické architektonické studio Chapman Taylor, vychází z prvorepublikových činžovních vil, které jsou pro Liberec typické.


Projekt dotvořilo studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše. Jednotlivé domy budou maximálně šestipodlažní s ustupujícím sedmým patrem, v každém z nich bude čtyřicet bytů. Součástí zahrady se stane upravený Františkovský potok.


Domy obklopí zahrada, bude tu i dětské a workoutové hřiště, grill pointy či plácek na jógu.

"Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel, kteří naleznou v okolí svého domova dětské i workoutové hřiště, grill pointy, plácek na jógu, pétanque, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Nákupy, návštěva lékaře či školy a školky v blízkosti jsou samozřejmostí," uvádí pak společnost Coop Development na svých stránkách. Jejich plánem je, aby byty byly variabilní, a majitelé si o jejich dispozici mohli sami rozhodovat.


Zdroj: MF DNES

Datum uveřejnění: 3.10.2023

Autor: Zuzana Syrotiuková



7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page