top of page

Stále více měst láká družstevní bydlení

Stále více měst se pouští do příprav vlastních družstevních projektů. Očekávají od nich větší dostupnost bydlení pro své občany, kteří mají v dnešní složité situaci na trhu stále větší problém získat hypotéku a dosáhnout na vlastní bydlení. Zásoby městských bytů jsou většinou tenké a otázku dostupnosti bydlení nevyřeší, a tak se města častěji přiklání k družstevní výstavbě. Města vlastní pozemky, na kterých je možné tuto výstavbu provést a poté se také stávají členy v nově založeném družstvu.


V Brně probíhají přípravy družstevního bydlení hned v několika lokalitách a vzniknout by mělo celkem více než 1200 družstevních bytů. Letos se již budou zakládat družstva u projektů, které jsou v projektové přípravě nejdál - tj. V Aleji, Francouzská a 1. etapa výstavby na Kamenném vrchu.


Pilotní projekty nyní připravuje také Jihlava a Zlín, přičemž v obou by se mohlo začít stavět již letos. V městech se zvedla vlna zájmu po oznámení tohoto záměru a Jihlava zareagovala spuštěním informačního webu k družstevní výstavbě. Obě města mají v záloze i další lokality, na kterých by mohla družstevní výstavba následně pokračovat.


Karlovy Vary v únoru oznámily, že i zde se pouští do příprav družstevního bydlení. Projekt se nazývá Dostupné družstevní bydlení a zatím radní prověřují právní stránku celého záměru - do družstva by zde vstupovalo nejen město jako vlastník pozemků, ale i investor, který by financoval výstavbu.


Fakt, že pro družstevní bydlení není třeba hypotéky, protože družstevník financuje na začátku pouze část ceny nemovitosti a zbytek splácí formou nájmu, je v současné situaci při vysokých cenách na trhu a rostoucích úrocích hypoték často jedinou možností, jak dosáhnout na bydlení. Pokud se do projektu přidá i samotné město, které vlastní vhodný pozemek k výstavbě, pak opravdu mohou vznikat nové byty, jejichž pořízení není ani v dnešní situaci nereálné. Měst, které se touto cestou vydají bude jistě stále přibývat.



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page