top of page

Státní podpora nové bytové výstavby

27.8.2020


Nároky na kvalitu bydlení stoupají a s tím jsou spojené i nutné investice. Právě nyní je výhodné na pořízení bydlení či jeho zkvalitnění využít některý z úvěrů, které nabízí Státní fond podpory investic (SFPI). Které to jsou a co bychom o nich měli vědět?


Pomoc mladým při pořizování bydlení nabízí Program pro mladé


Úvěrový Program pro mladé na pořízení nebo modernizaci obydlí pro mladé do 36 let pečující o dítě do 15 let, má od 1. srpna 2020 velmi výhodnou úrokovou sazbu, a to 1 % p. a. Při splnění podmínek předepsaných nařízením vlády, na jehož základě byl program otevřen, lze finanční prostředky z něj využít na výstavbu nebo koupi rodinného domu, koupi bytu i na modernizaci obydlí.


Program Zateplování pomůže nejen s fasádou domu


V rámci programu Zateplování lze získat bezúročný úvěr na opatření vedoucí k úsporám energií v bytových domech mimo hlavní město. Žadatelé z Prahy mohou využívat program Nová zelená úsporám, který administruje Státní fond životního prostředí.


"Pro vlastníky bytových domů je bezúročný úvěr bezesporu zajímavou nabídkou. Neplatí se ani žádné poplatky související s vedením účtu, je splácena pouze anuita a nic víc. Žadatelé mohou tímto úvěrem dofinancovat i dotaci, kterou získali z IROPu." říká Hana Pejpalová, ředitelka Státního fondu podpory investic.


Oblíbený program Panel 2013+ má nyní velmi výhodné podmínky


Program Panel 2013+ v současnosti nabízí mimořádně výhodné podmínky nejen pro zateplování a další úpravy v rámci komplexní regenerace všech bytových domů, tedy nejen panelových, ale využít jej mohou i majitelé už zateplených domů, kteří řeší například úpravu společných prostor, modernizaci nebo vybudování nového výtahu, úpravy otopné soustavy v domě a další věci.


Finanční prostředky z programu Panel 2013+ jsou poskytovány formou velmi výhodného úvěru s aktuální úrokovou sazbou 0,62 % p. a., což je nejnižší úroková sazba na českém úvěrovém trhu. "Chtěla bych zdůraznit, že kromě úroků nejsou s programem Panel 2013+ spojeny žádné další obvyklé poplatky – založení i vedení účtu je zdarma, stejně jako předčasné splacení úvěru. Úroková sazba je garantována po celou dobu splácení úvěru. Sečteme-li tyto výhody, je nyní skutečně velice vhodná doba zažádat o úvěr z programu Panel 2013+," upozorňuje Hana Pejpalová.


Jak podat žádost o úvěr? Není to tak náročné, jak se obáváte


"Ráda bych podotkla, že o žádnou nadměrnou administraci nejde, požadujeme stejné množství dat, jaké je potřeba při vyřizování kteréhokoli komerčního úvěru. Naši pracovníci jsou žadatelům ochotni kdykoli a zdarma pomoci, konzultují s nimi osobně, telefonicky i e-mailem. Na našem webu www.sfpi.cz je spousta pomůcek a podrobných návodů, jak žádosti vyplnit. Udělá-li žadatel chybu, je vyzván k doplnění informací, žádost vyřazena není," vyvrací případné obavy Hana Pejpalová, ředitelka SFPI.


Jaký je současný stav bydlení v Česku?


Velkým problémem je dostupnost bydlení a v současnosti se hodně hovoří o nutnosti podporovat bydlení nájemní. SFPI při rozdělování finančních prostředků ale musí postupovat v souladu s podmínkami veřejné podpory, a proto je v praxi zatím nemožné nájemní bydlení z prostředků SFPI podporovat. Podobně je tomu i se státní podporou nové družstevní výstavby. "Úspěchem v této oblasti je připravovaná změna zákona, která umožní mladým lidem financovat z Programu pro mladé, který má SFPI ve svém portfoliu, alespoň nákup členského podílu v bytovém družstvu. Předpokládáme, že by tato možnost mohla začít platit od začátku příštího roku," informuje Hana Pejpalová, ředitelka Státního fondu podpory investic. Hodně finančních prostředků bylo již zainvestováno do revitalizace bytových domů, stále ale nacházíme domy, které na komplexní modernizaci teprve čekají. Navíc přichází doba, kdy už i dříve opravené domy potřebují další opravy.



Zdroj: Deník Metro, 27.8.2020, str. 19 - příloha Domov, autor www.okolobytu.cz

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page